Opzet van de site 'Bloem van de dag'.

Opzet Navigatie en site map Links Register adr (5K)

Opzet

Sinds jaar en dag houd ik mij bezig met het fotograferen van bloemen. De ene keer met betere en de andere keer met mindere resultaten. Door een betere kwaliteit van mijn camera worden in de loop der tijd de resultaten uiteraard ook beter. Het resultaat is een verzameling foto's die ik momenteel aan het ordenen ben om de foto's toegankelijk te kunnen maken.
Een eerste probleem is de keuze van het materiaal. Aanvankelijk was de opzet om mij te beperken tot de nederlandse flora, voorlopig(?) zonder de uitdaging om de poales (grassen, zeggen e.d.) te gaan fotograferen. Omdat ik na mijn pensionering de twee eerste zomers een maand naar familie in Singapore, Malaysia en Bali geweest ben, is mijn blik enigszins verruimd. Ook tropische bloemen zijn mooi en fotogeniek. De keuze van het materiaal is daardoor wel veranderd. Ik kies er dan ook voor om te fotograferen wat ik tegenkom in de ruimste zin van het woord. Gewoon buiten in het wild - heemtuinen - de hortus in Leiden en Amsterdam - een bakje hazelnoten in de keuken.
Een tweede probleem is om de bloemen/planten op de foto's correct op naam te brengen. Soms is een kenmerk niet echt duidelijk gefotografeerd om tot een juiste conclusie te komen. In heemtuin en hortus is dat meestal geen probleem, maar in het wild gewoon de flora meenemen en op een krukje determineren. Een bijkomend probleem is dan het (verre) buitenland, waar de Heukels niet zoveel informatie geeft. Wel zijn er steeds meer flora's op het web beschikbaar, die vaak gratis gedownload kunnen worden. Een kwestie van googelen. Aanvullingen op dit gebied zijn altijd welkom. Bovendien zijn er fora, zoals forum op waarneming.nl. In soms felle discussies wordt daar veel informatie uitgewisseld.
Een derde probleem is de rangschikking en het maken van een register, waarin de planten gemakkelijk terug te vinden zijn. Als belangrijkste richtlijn heb ik hierbij gekozen voor de APG-indeling. Zie bijvoorbeeld de site van P. Stevens en de overzichtskaarten van Rydeheard.
Als vorm heb ik gekozen voor deze bloemvandedag-site. Vrijwel dagelijks zal ik proberen om een nieuwe bloem/plant afgewisseld door bewerkingen/correcties/mooiere foto's toe te voegen. Ook zal er nu en dan een onderbreking zijn van één of enkele weken om vakantieredenen of om een beetje groot onderhoud aan de site te verrichten.
Het afgelopen jaar 2012 heeft in het teken gestaan van de heemtuin in Nieuwkoop. Ruim 100 soorten zijn daar gefotografeerd en in het systeem opgenomen. Bovendien ga ik ongeveer eens in de veertien dagen naar de hortus in Leiden, waar ik met name in de warme kassen allerlei exotische planten digitaal meeneem. Het feit, dat de hortus in Leiden bovendien een zeer grote verzameling orchideeën heeft, vindt -uiteraard- zijn weerslag in een relatief groot deel orchideeën en daardoor tevens een groot deel asparagales.
Het komend jaar blijft de hortus in Leiden mijn aandacht vragen, en zal ik tevens met enige regelmaat naar de hortus in Amsterdam gaan. Bovendien zal mijn aandacht uitgaan naar bomen en struiken, dit mede geïnspireerd door het boekje van Dirk Slagter.
Terug naar het begin van de pagina.

Navigatie en site map

De site bestaat uit de volgende pagina's. Terug naar het begin van de pagina.

Links

Van veel van onderstaande links heb ik dankbaar gebruik gemaakt. Terug naar het begin van de pagina.